Bir eğitim almaz mıydınız?

Türkiye de 2012 yılında kabul edilen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu işverenin yükümlülüklerini açıklamıştır. Burada İşverenin Genel Yükümlülüğü başlığı altında bulunan “MADDE 4 – (1) İşveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olup bu çerçevede;
a) Mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapar.” denilmekte ve çalışana eğitim verilmesinin işverenin sorumluğu olduğu açıkça belirtilmiştir.

Bu kanunun yine Çalışanların Eğitimi başlığı altında “MADDE 17 – (1) İşveren, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasını sağlar. Bu eğitim özellikle; işe başlamadan önce, çalışma yeri veya iş değişikliğinde, iş ekipmanının değişmesi hâlinde veya yeni teknoloji uygulanması hâlinde verilir. Eğitimler, değişen ve ortaya çıkan yeni risklere uygun olarak yenilenir, gerektiğinde ve düzenli aralıklarla tekrarlanır.” denilmektedir.

Peki çalışanların alması gerekenler eğitim konuların nedir dediğimizde burada karşımıza konuyla ilgili yönetmeliğimiz çıkıyor o da “ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK” bu yönetmelik çalışanlara verilmesi gereken eğitimlerin usul ve esasların düzenlemek için çıkarılmış bir yönetmeliktir, eğitim süreleri eğitim konuları verilecek eğitimlerin temel prensipleri eğitimleri kimlerin verebileceği ve nasıl belgelendirileceği konularına açıklık getirmektedir.

Yönetmelik eğitim konuları üç ana başlığa ayırmaktadır.
1. Genel Konular:
a) Çalışma mevzuatı ile ilgili bilgiler,
b) Çalışanların yasal hak ve sorumlulukları,
c) İşyeri temizliği ve düzeni,
ç) İş kazası ve meslek hastalığından doğan hukuki sonuçlar

2. Sağlık Konuları:
a) Meslek hastalıklarının sebepleri,
b) Hastalıktan korunma prensipleri ve korunma tekniklerinin uygulanması,
c) Biyolojik ve psikososyal risk etmenleri,
ç) İlkyardım,
d) Tütün ürünlerinin zararları ve pasif etkilenim,

3. Teknik Konular:
a) Kimyasal, fiziksel ve ergonomik risk etmenleri,
b) Elle kaldırma ve taşıma,
c) Parlama, patlama, yangın ve yangından korunma,
ç) İş ekipmanlarının güvenli kullanımı,
d) Ekranlı araçlarla çalışma,
e) Elektrik, tehlikeleri, riskleri ve önlemleri,
f) İş kazalarının sebepleri ve korunma prensipleri ile tekniklerinin uygulanması,
g) Güvenlik ve sağlık işaretleri,
ğ) Kişisel koruyucu donanım kullanımı,
h) İş sağlığı ve güvenliği genel kuralları ve güvenlik kültürü,
ı) Tahliye ve kurtarma,
ve bir başlık olmamasına rağmen diğer konular başlığı açılmış burada çalışanın özel bir eğitime tabi tutulması gerekiyor ya da özel verilecekse o eğitimin adının yazılması gerektiğini bildiren alan bulunmaktadır. Yukarıda sayılan eğitim başlıklarında başka iş özel eğitim verildiğildinde bu alana özel eğitiminin adı yazılabilmekte ve kayıt altına alınabilmektedir.